![](/media/lib/498/n-kawa-68c3d72dfc5409ca91b290279de148e5.jpg)
Kawa bez ptaków i owadów jest mniej smaczna, aromatyczna i droższa
5 kwietnia 2022, 10:14Nowatorskie badania, których wyniki opublikowano właśnie na łamach PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) wykazały, że do zapewnienia smacznej aromatycznej kawy konieczne są ptaki i owady. Bez tych zwierząt, z których część musi przebyć tysiące kilometrów, plony kawy mogą być nawet o 25% mniejsze, a uprawiający ją rolnicy tracą do 1066 USD na hektarze.
![](/media/lib/14/1188210681_436738-c6db105a9de1b822e88ac2ff5e286dab.jpeg)
Genom winorośli rozszyfrowany
27 sierpnia 2007, 10:28Zakończono prace nad rozszyfrowaniem kodu genetycznego winorośli. Wiedza ta pomoże we wzmacnianiu smaku i zwalczaniu chorób niszczących plony. Naukowcy z Włoch i Francji wybrali do badań winorośl właściwą (Vitis vinifera), którą uznaje się za pramatkę innych odmian.
![](/media/lib/46/zakupy-d48903a51f8dcf1635c5ffbd8cde99a5.jpg)
Ewolucja wpływa na styl zakupów
14 grudnia 2009, 10:47Strategie zakupowe kobiet i mężczyzn stanowią pokłosie ewolucji. W zamierzchłej przeszłości panie zajmowały się zbieraniem pokarmu (i dlatego teraz umieją odróżnić szalik zielony od turkusowego), a panowie polowali – stąd umiejętność stwierdzenia, czy w centrum handlowym sklep znajduje się na północ, czy na zachód od ruchomych schodów (Journal of Social, Evolutionary, & Cultural Psychology).
![](/media/lib/151/n-zelki-f09bdb2605cce3daf8ba3dc5cf51f2b9.jpg)
Autożelki do sprezentowania
27 lutego 2013, 19:29Z okazji zbliżającego się wielkimi krokami Białego Dnia, kiedy to japońscy mężczyźni odwdzięczają się kobietom za czekoladowe zazwyczaj walentynki, FabCafe z Tokio oferuje niecodzienną usługę - możliwość odlania siebie z galaretki. To trochę jak autoportret w wersji i rozmiarze haribo.
![](/media/lib/324/n-buraki-9fd84769d2ccfc2fe4830d5b4a474825.jpg)
Rwandyjski przebój o zasięgu międzynarodowym: czerwone wino z buraków
9 października 2018, 15:12Rwandyjka Assumpta Uwamariya produkuje czerwone "wino" z buraków. Karisimbi zdobyło ponoć popularność w kilku krajach w Afryce, a nawet w Niemczech.
Czekolada odporna na upały
16 lipca 2006, 13:41Czekolada nie jest popularnym produktem w tropikach, mimo że wiele krajów tej strefy klimatycznej to najwięksi producenci kakao na świecie. Powód jest prosty: zbyt wysokie temperatury, które zmieniają tabliczki w bezkształtną brązową masę.
![Wiewiórka szara](/media/lib/21/1200768613_587057-71afb0a3e878b93486a39a0be53ad851.jpeg)
Kebab z wiewiórki
27 października 2008, 12:21Ed Chester, szef kuchni z restauracji w Otterton Mill w hrabstwie Devon, wprowadza do menu potrawy z szarych wiewiórek (Sciurus carolinensis). Wg niego, nie nosi to znamion dziwactwa, gdyż mięso jest wyśmienite i bardzo zdrowe, bo chude, a przedsięwzięcie służy celom edukacyjnym.
![](/media/lib/38/muskulatura-7c00122db721c58d972fb8aa5983329a.jpg)
Silna wola dzięki mięśniom
20 października 2010, 08:43Psycholodzy podpowiadają, co zrobić, by odzyskać siłę woli w chwilach zwątpienia lub dodać sobie otuchy, gdy przeczuwamy, że coś takiego może się wkrótce zdarzyć. Trzeba napiąć mięśnie, nieważne które...
![](/media/lib/134/n-jablko-d11c8df50bccca08f3dbe3fe235c77c9.jpg)
Jabłko przed - sposób na zdrowsze zakupy
29 kwietnia 2015, 10:00Zdrowa przekąska przed pójściem do sklepu sprzyja wypełnianiu koszyka produktami rolnymi. Doktorzy Aner Tal i Brian Wansink z Uniwersytetu Cornella zauważyli, że osoby, które przed zakupami zjadły jabłko, kupiły o 25% więcej warzyw i owoców niż ci, którzy tego nie zrobili.
![](/media/lib/352/n-kawa-e63818018b7b97c932f44cbd275b819a.jpg)
Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.